PRP-hoito

Verihiutalerikas plasma, Platelet Rich Plasma (PRP), Autologus Conditioned Plasma (ACP)

 

PRP-hoito on eräänlainen kantasoluhoidon sovellus. Eläimen omasta verestä erotellaan trombosyyttifraktio (verihiutaleet, jotka ovat toisen asteen kantasoluja; polveutuvat mekaryosyyteista).

PRP valmistetaan klinikan omassa laboratoriossa. Se aktivoidaan juuri ennen injektiota sairaaseen jänteeseen tai niveleen. Aktivointiaineena käytetään CalsiumCloridia.

Menetelmä on suhteellisen yksinkertainen. Toimenpide suoritetaan eläimelle kevyessä rauhoituksessa. Samanaikaisesti eläin saa elimistön omia tulehdusta poistavia aineita ja kasvutekijöitä. Ja nämä ärsyttävät elimistön omaa paranemisprosessia.

Verihiutaleissa on mm. seuraavia kasvutekijöitä: insuliininkaltainen kasvutekijä (IGF-I), verihiutalekasvutekijä (PDGF), transforvoiva kasvutekijä (TGF). Ideana on, että eläimen omat kasvutekijät edistävät paranemista. Kasvutekijät houkuttelevat paikalle fibroblasteja ja lisäävät kollageenisynteesiä.

Tutkimustulosten perusteella (Saksa, USA) tulokset ovat hyviä. Käsitellyt jänteet paranevat minimaalisella arpikudosmuodostelmalla ja erityisesti krooniset niveltulehdukset ja nivelruston haurastumat paranevat.

Ihmisten hoidossa menetelmää on käytetty plastiikka- ja silmäkirurgiassa samoin kuin jänne- ja nivelhoidoissa. Myöskin vaikeasti paranevat diabeteksen aiheuttamat haavat ovat saaneet menetelmällä hyvän hoitovasteen.

Vuosien 2009 - 2013 aikana olemme hoitaneet PRP-menetelmällä satoja hevosia. Tulokset ovat olleet hyviä.

Vastaamme kysymyksiin mielellämme.  
Image Gallery